Podcasts

Monax – alleen in de Stad

In een zesdelige podcast onderzoekt Chris Rijksen meerdere facetten van eenzaamheid. Daarvoor zwerft hij een week lang door de stad Utrecht en bezoekt hij een aantal experts en ervaringsdeskundigen, zoals een psycholoog die onze onstilbare honger naar verbinding en saamhorigheid belicht, een filosoof die de rol van internet en toenemende individualisering bespreekt, een avonturier die zich onbegrepen voelt na thuiskomst, ouderen van Marokkaanse afkomst die niet eens een woord voor eenzaamheid hebben, een zuster die het klooster nooit uit komt, en een dichter die strijdt tegen de vergetelheid.

De podcast Monáx is geproduceerd door documentairemaker Chris Rijksen in samenwerking met kunstenares Siba Sahabi en maakt onderdelel uit van het grotere researchproject van Siba Sahabi, wat te zien is op de website https://monax.nu/

Daarnaast is het onderdeel van het project Living Apart Together van Raum.

Als je eenzaamheid wil vastgrijpen dan glipt het uit je handen. Je kan het niet isoleren als onderwerp op zich – er zit minstens altijd een mens aan vast. Toch voelde het onethisch om een podcast te maken gevuld met eenzame mensen – alsof ik hen eenmalig tentoon zou stellen en ze ook nog eens niet zou helpen met de eenzaamheid. Dus ik heb mijn focus verlegd. Zijn er mensen die geoefend hebben met eenzaamheid? Zijn er plekken in de stad waar je je af kan (of moet) zonderen? Wat zijn de grotere krachten die met ons spelen dat we (misschien wel tegen ons eigen welzijn in) ons liever isoleren?

 Wat betekent het om 1000 te worden? Hoe gaat de wereld eruit zien, als we over 20 jaar niet meer overlijden aan ziektes? En wat betekent het als je eeuwig kan leven door jezelf te leren aan een kunstmatige intelligentie?

Gedachtendecor met Ulrike Quade Company

In deze miniserie gaat Chris in gesprek met Thomas Lamers – dramaturg van de Ulrike Quade Company. In het licht van hun nieuwe interprestatie van ’the picture of Dorian Gray’ zoeken we antwoord op de vragen: Wat betekent het om 1000 te worden? Hoe gaat de wereld eruit zien, als we over 20 jaar niet meer overlijden aan ziektes? En wat betekent het als je eeuwig kan leven door jezelf te leren aan een kunstmatige intelligentie?

Aan de hand van de voorstelling: Dorian Gray van de Ulrike Quade Company en Silbersee gaan we in gesprek met dramaturg en filosoof Thomas Lamers. Presentatie: Chris Rijksen Gesprekspartner: Thomas Lamers Geproduceerd en gemonteerd door: Bart Peters

Hoe nemen we tijd waar?
Hoe verandert deze waarneming in een omgeving zoals het ziekenhuis

De Wachtruimte met Siba Sahabi De Wachtruimte is onderdeel van het project Moirai van Siba Sahabi, een interdisciplinair onderzoeksproject over de wachtervaring van de patiënt in het ziekenhuis.

De podcast De Wachtruimte is geproduceerd door documentairemaker Chris Rijksen. De interviews werden voorbereid in samenwerking met kunstenares Siba Sahabi en psycholoog Marcelino Lopez.

In onze zesdelige podcast vertellen patiënten en ziekenhuismedewerkers hun persoonlijke verhaal over een ingrijpende gebeurtenis in hun leven, en hoe tijd daarin een rol speelt.

 

De S+oplap – de podcast

De stoplap is een oefenlap waarop tienermeisjes van de 17e tot de 20e eeuw leerden om gaten in textiel dicht te maken. De stoplap was voor meisjes, en met name wezen, een belangrijk middel om hun toekomst zeker te stellen. Met de stoplap kon een meisje haar vakbekwaamheid tonen en geld verdienen als linnenstopster.

Gefascineerd door de schoonheid en het ambacht van de stoplap bedacht ontwerper Sanne van de Goor het project de S+oplap. De aard van de stoplap, met ruimte voor precisie en imperfectie die kan leiden tot zelfstandigheid, vormt de kern van dit project. Sanne koppelt de stoplap aan tieners van nu. In deze podcastserie gaan tienermeiden, aan de hand van stellingen, met elkaar in gesprek over hoe het is om nu 12, 13 of 14 jaar te zijn in Amsterdam. Terwijl ze met elkaar praten, tekenen ze op grote banen stof. Deze podcastserie is onderdeel van een installatie, waar behalve het geluid ook de bewerkte doeken in te zien zijn.